Aleris logo

Gastric bypass

Gastric bypass

En gastric bypass operation gör att man får en direkt och långvarig mättnadskänsla. Det är en beprövad metod med bevisad effekt på varaktig viktnedgång.

En gastric bypass operation gör att man får en direkt och långvarig mättnadskänsla. Det är en beprövad metod med bevisad effekt på varaktig viktnedgång.

Överviktsoperation: steg för steg

Möt våra specialister

Vanliga frågor

Vilket BMI krävs för en gastric bypass?

Aleris Obesitas opererar patienter som har BMI över 30 upp till 45. De flesta regioner opererar patienter med BMI över 35. Då även BMI över 30 innebär hälsorisker vill vi på Aleris erbjuda operation till patienter med lägre BMI.

Räkna ut ditt BMI

Finns det någon åldersgräns för att göra en gastric bypass?

Man måste vara minst 18 år för att göra operationen privat. Någon övre åldersgräns finns inte, utan vi gör en individuell medicinsk bedömning. Det är ovanligt att operationen görs på patienter över 70 år.

Hur länge måste jag vänta från konsultation tills jag kan operera mig?

På Aleris Obesitas har vi inga väntetider för överviktskirurgi. Däremot rekommenderar vi att man försöker gå ner i vikt inför operationen för att minska storleken på levern då leverns storlek (fettlever) påverkar ingreppets komplexitet. För de flesta patienter tar det ungefär en månad från konsultation till operation, det kan också gå snabbare då det främst beror på var i processen man själv är och hur påläst man är. 

Vad kan jag äta efter att ha genomgått en gastric bypass?

På sikt kommer du att kunna äta i princip allt. De flesta behöver vara lite försiktiga med socker, fett och för stora portioner för att må så bra som möjligt. Vår dietist kommer hjälpa dig igenom perioden efter din överviktsoperation för att säkerställa att du får i dig den näring och vätska du behöver.

Vi erbjuder också

Om sidan

Senast uppdaterad 2025-11-19

Ansvarig
Tove Mattsson, verksamhetschef

Granskare
Josefine Jonasson, dietist

Om sidan

Senast uppdaterad 2025-11-19

Ansvarig
Tove Mattsson, verksamhetschef

Granskare
Josefine Jonasson, dietist